Loggbok Lofoten

3717 - Glada Radioamatörer i västra Sverige

Loggbok Lofoten

Husbils Eskader till Lofoten i Augusti 2019


Tjoho, nu är vi hemma igen, allt har gått bra!


Vi fick verkligen uppleva Lofoten och norra Sverige Det blev kustnära natur, vackra fjordar, underbara vyer, god mat, goa människor och mycket radiosamband.


På 3717 har vi planerat för en gemensam resa, med egna val. Ungefär som en seglingseskader. Fem bilar startade i början på Augusti och vi pratade ihop oss under vägen till första delmålet Dalhalla utanför Rättvik. Där blev det en stark konsert med Queens musik. Bilarna har en tydlig märkning 3717.se så det var lätt att urskilja just oss när vi for omkring.

Naturligtvis blev det Surströmmingskalas norr om Örnsköldsvik. Alla minns vi både doft och smak. Mer uppskattat var det med Sjaunjagravat Reninnanlår, Västerbottenspaj, löjromsfrossa, kaffeost, glass med jordgubbar och Åkerbärssylt. Allt serverat hemma hos vänner i Luleå. I Jokkmokk blev vi kulturella i Samemuseet. Dagen avslutades med utsökt Pitepalt vid en kraftverksadamm norr om Jokkmokk.


Harsprångets gamla kraftstation var imponerande. Nu endast för utbildning och forskning men bra guidning runt turbiner och kontrollrum. Roligt med guider som är ordentligt kunniga. Kaffepausen blev på Dundrets topp med milsvid utsikt. Kvällens uppsamlingspunkt blev på Ishotellet i Jukkasjärvi. Huuuhh, -7 grader, där behövdes inga isbitar i drinken- hela glaset var av is !

Nästa stopp blev 600 meter under marknivå hos LKAB i Kiruna. Det blev buss ner och en rejäl genomgång av järnmalmens väg. Mycket intressant. I Kiruna anslöt SA6INY som direkt for mot Björkliden för att spela golf. Roligt med en gemensam resa där alla gjorde utflykter till egna intressen. Efter Riksgränsen for vi ut på Lofoten där SM6FZG Kenneth och Elaine anslöt efter lite egna upplevelser.


Nu öppnade sig Lofotens fjordar, berg, broar, tunnlar. Längst norrut på Andøja fanns många sevärda antennsystem... Tyvärr så blåste det för mycket för valsafari men vi kommer tillbaka! Nära Sortland övernattade vi intill en Grillkåta, där vi blev ordentligt inrökta och mätta.

Strax före Svolvaer blev vår nästa övernattning. Lasse/DKD är ju storfiskare och har förberett sig för denna fiskeresa i ett halvår. Krokar, spön och en massa tillbehör. Nu var det äntligen dax. Vi står ju vid vattnet så Lasse lovade fisk, krokade på och kastade ut. Va? Napp direkt! Storfisk som var dryg att få upp. Snabbt blev den filead innan vi han ta foton men Elisabeth lyckades med en snabb bild. Fisken var på fem kilo och en meter lång, eller? Vägarna är snirkliga och smala men av god kvalitet. När vi pausar så ser vi att turistbroschyrerna stämmer! Örnarna i Trollfjorden såg vi på nära håll, flera gånger. Besättningen stannade till strax innan och drog upp ett tjog fisk, wow. Underbara naturupplevelser!


Området runt Honningsvaer minns vi särskilt, suveränt fina vägar och vackra utsikter. Färjan till fastlandet gick via Lödingen, sedan fortsatte vi söderut. Det blev massor med Wow, det var så tjusigt. Via Fauske körde vi upp till Riksgränsen på Silvervägen. En annan gång skall jag berätta om två gulklädda gubbar som stod precis på gränsen, i snålregnet, i kvällsmörkret... Den första lastbilen som kom ställde sig på bromsen... Det blev en fin grillkväll i vindskyddet.Via Vouggatjålme tog vi oss till Silvermuseet i Arjeplog, såna grejer och historier! Övernattning vid Lappstaden i Arvidsjaur. En synnerligen god middag intogs på en närbelägen restaurang, det var Souvas för hela pengen. Därefter blev det besök hos Arméns Jägarbataljon. Även här bra guidning av kunniga radiobefäl och genomgång av Jägarsoldatens radiosystem. Nä, bilder fick vi inte ta...


Nu blev det gott om renar på vägarna igen, skönt att kunna varna varandra via radio. Sedan följde vi Inlandsbanan genom alla klassiska orter, Vilhelmina, Dorotea, Strömsund, Östersund hela vägen hem.Jodå vi testade massor av olika radiovarianter, elverk etc. men det får bli en annan historia. Stort tack till alla som höll kontakt med oss på 3717 under resan, vi hoppas få återkomma vid nästa resa hälsar SM6AGR Mats o Britt-Marie, SM6DKD Lasse o Elisabeth, SM6FRI Björn o Lena, SM6FZG Kenneth o Elaine, SA6INY Christer o Anna. /FRI